ملیتاید جهت کاهش وزن
ملیتاید یا لیراگلوتاید یک داروی تزریقی است که برای کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و همچنین کاهش وزن در بیماران چاق مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو با افزایش ترشح هورمون GLP-1 که در روده تولید میشود، باعث کاهش اشتها، کندی خالی شدن معده و افزایش احساس سیری میشود. همچنین با کاهش ترشح گلوکاگون که یک هورمون مسئول افزایش قند خون است، باعث کاهش قند خون و افزایش استفاده از چربیها به عنوان منبع انرژی میشود. این دارو در ایران توسط شرکت داروسازی سیناژن با نامهای تجاری ملیتاید و ماسیزا تولید و عرضه میشود. در خارج از ایران نیز با نامهای تجاری ویکتوزا و ساکسندا شناخته میشود.
موارد مصرف و اندیکاسیون دارو
ملیتاید برای درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که با رژیم غذایی و فعالیت بدنی و داروهای خوراکی کنترل نمیشوند، تجویز میشود. ملیتاید همچنین برای کاهش ریسک حوادث قلبی عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که همزمان مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی پایدار هستند، تجویز میشود.
ملیتاید برای کنترل وزن در بیماران چاق که شاخص توده بدنی (BMI) آنها بیش از 30 است یا بیمارانی که BMI آنها بیش از 27 است و همچنین حداقل یک بیماری مرتبط با چاقی مانند فشار خون بالا، چربی خون بالا، دیابت نوع 2 یا اختلال خواب اپنه دارند، تجویز میشود. این دارو باید همراه با رژیم غذایی کم کالری و فعالیت بدنی منظم مصرف شود.
میزان مصرف دارو
ملیتاید یک داروی تزریقی است که باید هر روز یک بار زیر پوست تزریق شود. این دارو را میتوان در هر زمان از روز تزریق کرد، اما باید هر روز در یک زمان مشخص تزریق شود. ملیتاید را میتوان در شکم، بازو یا ران تزریق کرد و باید هر بار محل تزریق را تغییر داد. این دارو را نباید در محلهایی که پوست آن آسیب دیده، خارش دارد، ضخیم شده یا گره دارد تزریق کرد.
میزان مصرف دارو بستگی به هدف درمانی و واکنش بیمار به دارو دارد. برای درمان دیابت نوع 2، معمولا با دوز 0.6 میلی گرم در روز شروع میشود و هر هفته 0.6 میلی گرم افزایش داده میشود تا به دوز نهایی 1.8 میلی گرم در روز برسد. برای کنترل وزن، معمولا با دوز 0.6 میلی گرم در روز شروع میشود و در صورت تحمل و عدم بروز عوارض، هر هفته 0.6 میلی گرم افزایش داده میشود تا به دوز نهایی 3 میلی گرم در روز برسد. دوز دارو باید کاملاً بر اساس نظر پزشک تعیین و تنظیم شود.
موارد منع مصرف
- حساسیت به لیراگلوتاید یا هر یک از مواد تشکیل دهنده دارو
- سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان مدولاری تیروئید یا سندروم نئوپلازی غددی متعدد تیپ ۲ (MEN2)
- بارداری یا شیردهی
- دیابت نوع 1 یا کتواسیدوز دیابتی
- بیماریهای شدید کلیوی یا کبدی
- بیماریهای گوارشی نظیر پانکراتیت، گاستروپارزی، کولیت اولسروز یا سندروم روده تحریک پذیر
- سن کمتر از 10 سال
عوارض جانبی
شایعترین عوارض جانبی ملیتاید شامل تهوع، اسهال، استفراغ، کاهش اشتهاء، سوء هاضمه یا یبوست است.
ملیتاید ممکن است عوارض جانبی جدی نیز داشته باشد، از جمله:
- تومور و سرطان تیروئید. اگر در ناحیه گردن خود تورم یا تودهای احساس کردید، صدایتان خشک شد، بلعیدن برایتان سخت شد یا تنگی نفس پیدا کردید، به پزشک خود اطلاع دهید. در تحقیقات روی حیوانات مانند موش، لیراگلوتاید باعث شد تومورهای تیروئیدی از جمله سرطانهای تیروئیدی تشکیل شوند. اما هنوز مشخص نیست که آیا لیراگلوتاید میتواند عامل تومورهای تیروئیدی و یا نوعی از سرطان تیروئید به نام سرطان تیروئید مدولاری باشد یا نه.
- التهاب پانکراس (پانکراتیت). اگر درد شدید و مداومی همراه با تهوع یا بدون آن در شکم خود احساس کردید، مصرف ملیتاید را متوقف کنید و با پزشک خود صحبت کنید. این درد ممکن است از شکم به سمت پشت پخش شود.
- کاهش قند خون (هایپوگلایسمی). اگر ملیتاید را با داروی دیگری که قند خون را کاهش میدهد مثل انسولین و یا دارویی از خانواده سولفونیل اوره میل کنید، احتمال افت قند بیشتر میشود. نشانهها و علائم قند خون پایین شامل سرگیجه، سبکی سر، تاری دید، تحریکپذیری، اختلالات خلق، تعریق، اختلال تکلم، گرسنگی، گیجی و یا خوابآلودگی، لرز، ضعف، سردرد، تپش قلب و اضطراب است.
- مشکلات کلیه (نارسایی کلیوی). در افرادی که مشکلات کلیوی دارند، اسهال، تهوع و استفراغ ممکن است باعث از دست رفتن مایعات بدن و در نتیجه بدتر شدن مشکلات کلیوی شوند.
- واکنشهای حساسیتی شدید. اگر واکنشهای حساسیتی شدیدی در شما ایجاد شد، مثل تورم صورت، لبها، زبان و یا گلو، مشکلات تنفسی و یا بلع، خارش و یا راش، غش کردن، سرگیجه و یا تپش قلب، باید فورا مصرف ملیتاید را قطع کنید و برای درمان پزشکی اقدام کنید.
- مشکلات کیسه صفرا. مشکلات صفراوی در برخی از افرادی که لیراگلوتاید میگیرند رخ میدهد. درد در قسمت راست یا میانی بالای شکم، تب، تهوع و استفراغ و زرد شدن پوست و سفیدی چشم میتوانند نشانههای مشکلات صفراوی باشند و باید در صورت دیدن این علائم دارو را سریعا قطع کنید.
جهت اطلاعات بیشتر یا مشاوره آنلاین با ما در تماس باشید.