ریفلاکس معده
ریفلاکس اسید چیست؟
ریفلاکس اسید معده یعنی اسیدی که به طور معمول در معده وجود دارد به مری برگردد. هنگامی که ریفلاکس اسید باعث علائم یا آسیب آزاردهنده میشود، پزشکان آن را “بیماری ریفلاکس معده به مری” (“GERD”) مینامند.
علائم ریفلاکس معده چیست؟ شایعترین علائم عبارتند از:
سوزش سر دل و احساس سوزش در قفسه سینه. حالت ترش کردن (زمانی که اسید و غذای هضم نشده به گلو یا دهان شما برمیگردد)، مشکل در بلع، خشونت صدا یا گلودرد یا احساس توده در گلو، سرفه بیدلیل، تهوع یا استفراغ
در حالی که درد یا سوزش در قفسه سینه میتواند نشانه ریفلاکس اسید باشد، همچنین میتواند نشانه چیز جدیتری مانند مشکل قلبی یا حمله قلبی نیز باشد. (اگر دچار درد قفسه سینه شدهاید با اورژانس تماس بگیرید.)
جهت بهبود ریفلاکس معده چه اقداماتی میتوان انجام داد؟
کاهش وزن (اگر اضافه وزن دارید).
سر تخت خود را ۶ تا ۸ اینچ بالا بیاورید.
از غذاهایی که علائم شما را بدتر میکنند اجتناب کنید. این موارد شامل موارد تحریککننده مثل قهوه، شکلات، الکل، نعناع، فستفود، ترشیجات، ادویهجات تند، سیر، پیاز و غذاهای چرب است.
اگر دخانیات مصرف میکنید، با کمک پزشک ترک کنید.
از وعدههای غذایی دیرهنگام خودداری کنید – دراز کشیدن با شکم پر میتواند رفلاکس را بدتر کند.
از پوشیدن لباسهای تنگ خودداری کنید.
رفلاکس اسید چگونه درمان میشود؟
چند نوع اصلی از داروها وجود دارند که میتوانند به علائم ریفلاکس اسید کمک کنند. رایجترین آنها آنتی اسیدها، مسدودکنندههای هیستامین و مهارکنندههای پمپ پروتون هستند. همه این داروها با کاهش یا مسدود کردن اسید معده عمل میکنند. اما هر کدام به روشی متفاوت این کار را انجام میدهند.
برای علائم خفیف، آنتیاسیدها موقتاً میتوانند کمک کنند. شما میتوانید آنتیاسیدها (مثل شربت آلومینیم ام جی) و اکثر مسدودکنندههای هیستامین (مثل فاموتیدین) را بدون نسخه بخرید.
برای علائم مکرر و شدیدتر، مهارکنندههای پمپ پروتون (پنتوپرازول، امپرازول، اسامپرازول) مؤثرترین داروها هستند. برخی از این داروها بدون نسخه به فروش میرسند. اما نسخههای دیگری نیز وجود دارد که باید پزشک تجویز کند.
با توجه به عوارض و تداخلات دارویی توصیه میشود مصرف هرگونه دارو زیر نظر پزشک صورت بگیرد.
برخی از افراد میتوانند با تغییر عادات خود یا مصرف داروهای بدون نسخه، ریفلاکس اسید خود را خوب کنند.
در صورت بروز این علائم حتماً به پزشک مراجعه کنید:
اگر علائمتان شدید باشد یا برای مدت طولانی ادامه داشته یا غیرقابل کنترل باشد.
در صورتی که در بلعیدن مشکل دارید، یا احساس میکنید که غذا “گیر” میکند.
اگر کاهش وزن بدون علت دارید.
در صورتی که درد قفسه سینه دارید.
اگر استفراغ خونی یا مدفوع قرمز، سیاه یا شبیه قیر داشتید.